Vochtigheid: oorzaken, gevolgen en hoe deze te beheersen

Vochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid kan het comfort binnenshuis negatief beïnvloeden en een verscheidenheid aan luchtwegaandoeningen verergeren. Vochtigheidsproblemen zijn vaak moeilijk te identificeren en te verhelpen omdat de overdracht van waterdamp een complex proces is.

Vochtigheid begrijpen

De term die wordt gebruikt om de hoeveelheid vocht in de omringende lucht te beschrijven, is ‘relatieve vochtigheid’. Vanuit technisch oogpunt is relatieve vochtigheid het percentage waterdamp in een luchtvolume bij een ingestelde temperatuur ten opzichte van de totale hoeveelheid vocht die de lucht bij diezelfde temperatuur kan vasthouden. Wanneer de lucht verzadigd is met al het vocht dat het kan vasthouden, heeft het een relatieve vochtigheid van 100 procent. Als de lucht maar de helft van zijn vochtcapaciteit vasthoudt, heeft deze een relatieve vochtigheid van 50 procent.

Problemen met lage luchtvochtigheid

lage luchtvochtigheid

Wanneer een oven in de winter werkt, verhoogt deze de binnentemperatuur zonder het totale vochtgehalte van de lucht te beïnvloeden. Omdat warme lucht meer vocht kan vasthouden, kan de relatieve luchtvochtigheid in huis met wel 10 procent dalen. Mensen voelen zich het prettigst in een omgeving waar de relatieve luchtvochtigheid ergens tussen de 40 en 50 procent ligt, dus de inzittenden zullen wat ongemak gaan voelen als de totale luchtvochtigheid onder die drempel komt.

Extreem droge lucht kan ruwe en schilferige huidaandoeningen, statische elektriciteit, gesprongen lippen en onhandelbaar haar veroorzaken. Een lage luchtvochtigheid draagt ​​bij aan de ontwikkeling van verkoudheid en griep doordat slijmvliezen in de luchtwegen uitdrogen en geïrriteerd raken. Al het vocht uit het lichaam verdampt snel, waardoor de persoon zich gekoeld voelt, zelfs als de thermostaat wordt verhoogd.

drempel komt

Problemen met hoge luchtvochtigheid

Problemen met hoge luchtvochtigheid treden meestal op in de zomer wanneer uw airconditioner regelmatig werkt. Kouder lucht heeft minder capaciteit om waterdamp vast te houden, waardoor de relatieve vochtigheid stijgt. Deze toestand is het duidelijkst wanneer er condensvorming optreedt op ramen en er een klam gevoel in de lucht en op uw lichaam is. Overmatige vochtigheid kan schimmelgroei bevorderen en structurele schade veroorzaken als gevolg van rot en ontbinding van hout en andere organische materialen. Insecten en ander ongedierte worden aangetrokken door omgevingen waar veel vocht is, vooral termieten en andere invasieve insecten.

Vochtigheid: oorzaken, gevolgen en hoe deze te beheersen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven