Vocht en vochtigheid in huis regelen

vochtigheid

Vochtigheid en vochtigheid binnenshuis

Vocht condenseert in waterdruppels wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koel oppervlak. Activiteiten zoals koken, baden, kleren drogen en afwassen, voegen vocht toe aan de lucht. Sommige verwarmingsapparaten, zoals modellen zonder gas of petroleum, verhogen ook het vocht in uw huis. In de winter zijn ramen, muren en deuren die niet goed zijn geïsoleerd, vaak koele oppervlakken. Niet-geïsoleerde koudwaterleidingen zijn voorbeelden van koele oppervlakken in de zomer. Druppeltjes kunnen zich op deze oppervlakken ophopen en in de muren, ramen en structurele componenten terechtkomen, waardoor rot en afbladderende verf ontstaat en een goede omgeving voor schimmel- en meeldauwgroei ontstaat.

  • Shop luchtontvochtigers
  • Winkelventilatie
  • Winkelruiten

 

Beheersing van vocht binnenshuis

Wanneer u vocht ziet ophopen, droog het dan onmiddellijk en behandel de oorzaak van het probleem. Twee basiselementen voor het beheersen van vochtophoping zijn het minimaliseren van koele oppervlakken en het verminderen van vochtigheid.

Stormdeuren en -ramen minimaliseren koele oppervlakken in de winter door het interieur te scheiden van koude buitenlucht. Dubbele en driedubbele beglazing isoleert ook het binnenglas tegen de kou. Naast het verminderen van vocht, maakt het toevoegen van deze verbeteringen uw huis het hele jaar door energiezuiniger. Besteed ook aandacht aan raambehandelingen. Door gordijnen en jaloezieën in de winter te openen, kan de warmte het binnenglas bereiken. Er kan wat condensatie optreden, maar door de verbeterde bloedsomloop hoopt het zich minder snel op. Isolerende koudwaterleidingen elimineren een gemeenschappelijk koel oppervlak bij warm weer. Met rechte en schuine moffen kunt u isolatie op uw pijpen aanbrengen – schuif gewoon op de moffen en sluit de spleten en verbindingen af ​​met ducttape.

met ducttape

Uw verwarmings- en koelsystemen kunnen ook helpen het vocht in huis te beheersen. Gas- en elektrische ovens verminderen de luchtvochtigheid met droge hitte. Airconditioning verlaagt het vochtgehalte in de lucht terwijl het afkoelt. Houd de registers open en gedeblokkeerd om een ​​goede luchtstroom mogelijk te maken, en laat de systemen regelmatig inspecteren en onderhouden om er zeker van te zijn dat ze goed werken.
Breeuwen en tochtstrippen verbeteren de energie-efficiëntie en voorkomen dat vochtige lucht een huis binnendringt, maar ze verminderen ook de luchtuitwisseling waardoor vocht het huis uit kan stromen. Afzuigventilatoren in de badkamer, drogeruitlaat en afzuigkappen met luchtkanalen die naar buiten ventileren, verwijderen vocht dat activiteiten zoals douchen, baden, drogen van kleding, afwassen en koken creëren. Houd de apparaten vrij van stof, pluisjes, vet of iets anders waardoor ze niet efficiënt kunnen werken.

Andere eenvoudige manieren om luchtvochtigheid te verminderen zijn onder meer:

  • Indien mogelijk potten afdekken tijdens het koken
  • De kamerdeuren open laten voor een goede luchtcirculatie
  • Buiten brandhout opslaan
  • Bedekken van aquaria

Als een hoge luchtvochtigheid een probleem is dat u niet met andere methoden kunt oplossen, verwijder dan vocht uit de lucht met een luchtontvochtiger. Ze zijn effectief in wasruimtes, kelders, badkamers en elke kamer die geen airconditioning heeft of een slechte luchtcirculatie heeft. Zoek naar ENERGY STAR®-gekwalificeerde modellen, die minder energie verbruiken dan conventionele luchtontvochtigers.

Vocht en vochtigheid in huis regelen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven